maandag 22 juli 2013

'Ulvova mylläri' Arto Paasilinna

De huilende molenaarTot en met de laatste letter heb ik genoten van dit heerlijk volwassen sprookje 'De Huilende Molenaar' van Arto Paasilinna.
Het beschrijft de gebeurtenissen in een Fins dorp in de jaren '50. Het verhaal :  'Gunnar Huttunen koopt een oude molen en knapt deze op. Gunnar is een vreemde man en huilt als een wolf. Volgens de dorpsgenoten is hij gek. Na enkele aanvaringen met dorpelingen vinden die het onverantwoord dat zo'n man vrij rond loopt. Ze sluiten hem op in een gekkenhuis, maar wanneer hij ontsnapt willen ze hem kost wat kost terug opsluiten.'

Ik kreeg dit boek als verjaardagsgeschenk. Blijkbaar wist de boekhandelaar te zeggen dat Erlend Loe zijn inspiratie haalde bij deze Paasilinna. IK herken de sfeer van die schitterende 'Doppler'.

'De huilende molenaar' is een ontroerend verhaal over de menselijke neiging alles wat niet conform is met geweld te onderdrukken. Paasilinna vertelt zijn verhaal over goed en kwaad met de nodige humor en spanning. Het komisch gehalte van dit verhaal is verraderlijk. De auteur levert scherpe maatschappijkritiek en legt daarbij perverse mechanismen in de samenleving bloot.  Een zalig boek en heel veel goesting om meer van deze schrijver te lezen. Fantastisch verhaal, sterk geschreven, puur genieten ! Aanrader.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten